Leren in de Social Profit

Impuls tot evolueren


Sociale media en mobiel leren

terug

Terwijl men in organisaties langzaam begint te wennen aan e-learning dient zich al de volgende generatie leermiddelen aan nl. het leren via de social media en M-learning of mobiel leren. Beide leervormen hangen nauw samen. Deze vorm van leren kan net zoals de communities of practice semi-gestructureerd of informeel van aard zijn.

Sociale media

Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Meest gekende voorbeelden zijn Facebook, LinkedIn, Twitter, Youtube, Google+, Myspace, Hyves, Slideshare, Explania.com … Mensen komen er samen om te communiceren over dingen die zij belangrijk vinden. Je doet er interessante contacten op, stuit op nieuwe ideeën en je kan het gebruiken ter inspiratie, het stellen van vragen en oplossen van vraagstukken.

Sterke kanten van leren via social media

 • Social media sites zijn vaak erg actueel, omdat een grote groep personen actief is en er altijd wel één als eerste bij een gebeurtenis aanwezig is.
 • De inhoud van social media websites is vrijwel altijd deelbaar en eenvoudig te verspreiden binnen een netwerk. Dit houdt in dat zeer snel een viral effect ofwel buzz kan plaatsvinden.
 • Social media zijn snel doorzoekbaar en relatief objectief, aangezien ze worden gegenereerd door een brede groep mensen. Dit wordt ook wel 'the wisdom of the crowd' genoemd.
 • Sociale media scoren zeer goed in zoekmachines als Google, vanwege het relatief objectieve en betrouwbare karakter. 

Zwakke kanten van leren via social media

 • Hoewel social media zeer geschikt is voor personalisatie, worden resultaten vaak vertoond op basis van gemiddelden door de werking van democratie. Dit kan er voor zorgen dat goede initiatieven toch niet naar boven komen.
 • Social media zijn niet altijd zo betrouwbaar als gezegd wordt. Veel berichten op Twitter betreffen bijvoorbeeld geruchten die door de massa worden versterkt en vervolgens niet waar blijken te zijn.

Tip: kennisplatform voor social media marketing

M-learning

M-learning of mobiel leren is leren met behulp van mobiele apparatuur: Smartphone, PDA, iPod, video player, digitale camera, e-Reader, tablet PC, netbook of MP3-speler. Deze nieuwe media inzetten als leermiddelen? De mogelijkheden hiervan worden steeds verder verkend. Ze laten toe om onderling informatie uit te wisselen waardoor kennis samenkomt op één plaats.

Voordelen van M-learning

 • biedt snelle toegang tot informatie
 • maakt leren interactiever en persoonlijker (directe feedback van andere deelnemers)
 • stimuleert de zelfstandigheid van de lerende
 • wakkert de verantwoordelijkheid voor het leerproces aan

Toepassing van M-learning 

Bij de toepassing van M-learning moet goed worden nagedacht over hoe te komen tot inbedding van de mogelijkheden in de verschillende vormingsgebieden. De volgende vragen dienen te worden beantwoord:

 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat M-learning daadwerkelijk meerwaarde biedt binnen het bestaande leer- en opleidingsbeleid?
 • Op welke manier en wanneer zetten we M-learning in?
 • Hoe krijgt M-learning een betekenis binnen de leergebieden?
 • Hoe zorgen we dat lerenden en lesgevers met de toepassingen om kunnen gaan?
 • Hoe organiseer je het gebruik van de toepassingen binnen en buiten de lesomgeving?

Meer weten?

Edtech & HRtech voor dummies: welke criteria kunnen gebruikt worden in de keuze van een applicatie?

Gratis e-book '13 apptalks'  Naast een beschrijving van de apps krijg je ook tips en voorbeelden van hoe je ze kan toepassen.  Van samen besluiten nemen tot brainstormen of online een dagboek bijhouden.  

Mobile learning 101. 10 lessons to get you started.

Hulsebosch, J.& Wagenaar, S. (2016). Leren in tijden van tweets, apps en likes. Kessels & Smit Publishers.

terug