Leren in de Social Profit

Impuls tot evolueren

FinanciŽle steun van de Vlaamse Overheid

De Vlaamse Overheid ondersteunt de opleidingsinvesteringen van werknemers via volgende initiatieven:

Opleidingscheques
Vlaams opleidingskrediet
Vlaams Opleidingsverlof/Betaald educatief verlof

Opleidingscheques

Als je in aanmerking komt voor deze opleidingscheques kan je hiermee een opleiding, een loopbaanadvies of een competentiemeting betalen bij een erkende opleidingsverstrekker. Per kalenderjaar heb je recht op opleidingscheques ter waarde van 250 euro. De helft van dit bedrag betaal je zelf, de andere helft wordt bijgepast door de Vlaamse Gemeenschap. 

De eigen bijdrage valt zelfs volledig weg als het gaat om basisvaardigheden (basisgeletterdheid, ICT, rekenvaardigheid, diploma secundair onderwijs, Nederlands) en knelpuntopleidingen. Het maximumbedrag van 250 euro bedraagt 500 euro als het gaat om een diploma hoger onderwijs.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de VDAB


Vlaams opleidingskrediet

Werknemers die zich grondig willen herscholen, heroriŽnteren of herkwalificeren door een intensieve opleiding te volgen, kunnen rekenen op een extra steun van de Vlaamse overheid. Zij kunnen hun loopbaan volledig, halftijds of voor 1/5de onderbreken, en krijgen daarvoor een Vlaamse premie bovenop de reeds bestaande federale ondersteuning. 

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de aanmoedingspremie, hoeveel de premie bedraagt en hoelang je hierop een beroep kan doen?  Klik dan door op onderstaande websites.

Meer info:

Algemene website over de aanmoedigingspremies voor openbare en socialprofit sector.
Opleidingskrediet in de socialprofit sector

Vlaams Opleidingsverlof/Betaald educatief verlof

Als werknemer uit de privťsector kun je extra verlofuren krijgen voor opleidingen of cursussen die je in je vrije tijd volgt. Wanneer de lesuren samenvallen met je werkuren, kun je die extra verlofuren gebruiken om de lessen ook effectief bij te wonen. Wanneer de lesuren niet tijdens je werkuren vallen, kan je nog steeds gebruik maken van het educatief verlof, bijvoorbeeld om te studeren. Als cursist word je gewoon doorbetaald en de werkgever krijgt een vast bedrag terugbetaald per gevolgd lesuur.

Meer informatie alsook de regelgeving over het 'betaald educatief verlof' vind je op de website van het Vlaams startpunt voor werk en sociale economie.

Vanaf 1 september 2019 wordt het stelsel van Betaald Educatief Verlof hervormd naar het Vlaams opleidingsverlof.  De hervorming houdt veranderingen in voor zowel de werknemer, de werkgever als de opleidingsverstrekker.  Klik hier voor meer info.

In de openbare sector bestaat een gelijkaardig systeem. Voor meer info richt je je best tot je personeelsdienst.